Droogpak

Duiken in een droogpak is iets heel anders dan duiken in een natpak of een semi-droogpak. In een droogpak blijf je normaal gesproken helemaal droog. Je gaat hier dan ook niet met zwemkleding in maar met warme kleren, meestal met een speciaal onderpak. Een droogpak is ideaal om te duiken in koud water, en wordt door de meeste duikers in de winter in Nederland gebruikt. Om in tropische wateren te duiken is een droogpak ongeschikt, dit zou voor oververhitting zorgen. Tussen die temperaturen is de keuze voor een natpak of droogpak vaak een persoonlijke keuze. Bij een watertemperatuur van 10-15 graden zie je dan ook veel droogpak én natpakduikers aan de waterkant.  

 

Een droogpak werkt heel anders dan een natpak. Zo zijn er verschillende materiaalsoorten, plaatsingen van ritssluitingen en droogpakken hebben een inflator en ontluchtingsventiel. Ook zijn er verschillende seals en zijn er systemen waardoor je ook droge handen kan houden tijdens je duik.  Welk droogpak het beste voor jou is hangt onder andere af van de gewenste isolatie (voor welke temperatuur range je het pak wil gebruiken) en de gewenste bewegingsvrijheid.

 

Isolatie in een droogpak werkt dus anders dan in een natpak. In een droogpak zit geen water tussen je lichaam en het pak, maar lucht. Doordat je in water sneller afkoelt dan in lucht blijf je zo veel langer warm. Ook hoef je bij een tweede duik op een dag geen nat natpak aan te trekken, wat door veel mensen als oncomfortabel gezien wordt.

 

Neopreen of trilaminaat

De voornaamste keuze bij een droogpak is die tussen neopreen en trilaminaat. Er zijn ook droogpakken van gevulkaniseerd rubber die voornamelijk door de beroepsduikerij gebruikt worden. Dit voornamelijk omdat ze makkelijk schoon te maken zijn. Hier beperken we ons tot droogpakken die voor sport- en technisch duiken gebruikt worden. De keuze tussen neopreen en trilaminaat is voornamelijk belangrijk voor de isolatie en bewegingsvrijheid van het droogpak.

 

Neopreen droogpakken isoleren beter dan trilaminaat droogpakken. Je kunt dus volstaan met een dunner onderpak in een neopreen onderpak. Daarentegen  geeft een trilaminaat droogpak meer bewegingsvrijheid doordat het ruimer zit. Dit zorgt er echter ook voor dat de lucht makkelijker door het pak kan bewegen en je het gevaar sneller loopt dat de lucht zich in je voeten ophoopt, waardoor een ongeoefende droogpakduiker ondersteboven kan komen te hangen.

 

Een neopreen droogpak heeft van zichzelf een sterk positief drijfvermogen waardoor je een stuk meer lood nodig hebt dan voor een trilaminaat droogpak. Dit is voor technische duikers vaak een reden om voor trilaminaat te kiezen omdat je met neopreen veel drijfvermogen verliest op diepte door de samendrukbaarheid van het pak. 

 

Andere verschillen zijn dat een trilaminaat droogpak duurder is dan een neopreen droogpak en dat het makkelijker is voor onervaren droogpakduikers om in een neopreen droogpak te duiken. Een trilaminaat pak is sterker en is eenvoudiger te repareren dan een neopreen droogpak.

 

Dan zijn er ook nog verschillende seals. Je kunt kiezen uit latex en neopreen pols- en nekseals. Latex seals zijn erg dun, sluiten goed af en bewegen soepel mee, maar zitten strakker en gaan sneller stuk dan neopreen seals. Neopreen seals gaan langer mee en zitten minder strak  maar bewegen stugger en laten daarom sneller water door dan latex seals. Deze keuze is dus voornamelijk een persoonlijke.

 

Ongeacht of je een neopreen of trilaminaat droogpak kiest is het belangrijk om te zorgen dat het pak goed past. Hou bij het passen rekening dat je er met duiken nog een onderpak onder draagt. Let er ook op dat de inflator en het ontluchtingsventiel goed te bedienen zijn. Dan zijn er ook verschillen in de positie van de rits. Sommige pakken hebben de rits op de rug, andere op de borst. Een rits op de rug zorgt ervoor dat het pak makkelijker aan en uit te trekken is, maar beperkt de bewegingsvrijheid meer en bovendien is deze alleen door een buddy dicht te ritsen, niet door jezelf. Een rits op de borst kun je zelf open- en dichtritsen en geeft meer bewegingsvrijheid, maar zorgt ervoor dat het aan- en uittrekken van het pak moeilijker gaat.

 

Let er verder ook op dat je met dikke sokken aan in de duikschoentjes past. En doordat deze duikschoenen dus groter zijn dan die van een natpak moet je er ook op letten dat je vinnen nog passen. Vaak kunnen deze anders afgesteld worden, maar hou hier wel rekening mee.

 

Dan zijn ook de handschoenen nog belangrijk. Je kunt gewoon neopreen handschoenen aandoen, maar dan krijg je alsnog natte handen en dit kan bij lage temperaturen het duikplezier of de duiktijk verlagen. Er bestaan ook systemen die je op de mouwen van een droogpak kunt monteren waardoor je droge handen houdt tijdens het duiken. Dit zorgt er echter wel voor dat het indrukken van kleine knopjes op bijvoorbeeld een duikcomputer of camera een stuk moeilijker wordt.

 

En neem tenslotte ook de tijd om een goed onderpak bij een droogpak te vinden. Je wil een onderpak hebben wat een zo laag mogelijke dichtheid (en dus drijfvermogen) heeft maar toch zo goed mogelijk warmte vasthoudt. Ook hier zijn vele mogelijkheden en prijsklassen in. Zorg ook dat je met je onderpak goed in je droogpak past.

 

En als je voor het eerst een droogpak koopt is het ook belangrijk om hier in te leren duiken. Bij de meeste duikscholen kun je hier een cursus of training in volgen. Er zijn ook speciale Drysuit Specialties. Doordat een droogpak gevuld is met lucht heeft dit effect op het trimmen. Je kunt dan ook op je pak trimmen in plaats van op je vest. Dit vereist echter wel wat oefening doordat de lucht zich over een groter gebied kan verplaatsen dan in een vest.

 

Samengevat zijn hier de zaken waar we je aanraden op te letten bij de aanschaf van een droogpak:

 • De keuze tussen neopreen en trilaminaat
 • Neopreen of latex seals
 • Rits op de rug of borst
 • Plaatsing inflator en ontluchtingsventiel
 • Pasvorm, met onderpak en dikke sokken aan
 • Handschoenen
 • Onderpak
 • Leren duiken met een droogpak
 • Hoeveel extra lood je mee moet nemen ten opzichte van een natpak

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dutch Scuba Divers Den Haag

 • Wij zijn een full size duiksportcentrum welke 7 dagen per week geopend is.
 • 070 3227592
 • [email protected]
Copyright 2019 Duikwinkelen, de online duikwinkel en diveshop van nederland. - Powered by Lightspeed
iDEAL PayPal MasterCard Visa American Express Discover Card Visa Electron Maestro
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »