Advies bij aanschaf van een trimvest

 

Een trimvest of buoyancy control device (BCD) zorgt er voor dat de complete duikset comfortabel aan je lichaam verbonden zit. Daarnaast heeft een trimvest een luchtzak waarmee je je drijfvermogen kan regelen. Als je aan de oppervlakte je trimvest vol blaast, drijf je prettig op het water zonder onnodige inspanning. Als je onderwater precies genoeg lucht in het trimvest doet, kan je zonder enige beweging zweven in het water.Een trimvest vervult dus twee functies en daarbij zijn de belangrijkste kenmerken het pas- en draagcomfort en het bedieningsgemak.

 

In grote lijnen zijn er drie keuzes te maken bij trimvesten:

 

De eerste optie is wel of geen geintegreerd lood. Het voordeel van geintegreerd lood is dat je geen loodgordel met harde blokken op je heupen meer nodig hebt. Ook heb je minder de neiging om te gaan hangen of bewegen in je vest, het lood houdt het vest steviger op zijn plek.
De tweede keuze is een normale inflator aan een slang of een vaste inflator op het vest, zoals een airtrim systeem. De voordelen van deze vaste inflators zijn dat ze altijd op dezelfde plek te vinden zijn en dat je vanuit iedere lichaamspositie kan ontluchten.
De derde optie is een wing trimvest met alleen maar lucht op de rug of een jacket

trimvest met lucht op de rug en aan de zij- en voorkant. Het voordeel van een wing trimvest is de extra bewegingsvrijheid voor je armen, terwijl je met een jacket trimvest wat makkelijker drijft aan de oppervlakte.

Alle trimvesten worden met een inflatorslang geleverd die je op je ademautomatenset kan bevestigen. Als je een trimvest met geintegreerd lood neemt krijg je de loodzakken die bij het vest horen erbij. Het lood zelf is niet inbegrepen. Gebruik voor het kiezen van de juiste maat de link naar de maattabellen die bij ieder trimvest wordt aangegeven

 

Stofsterkte of materiaaldikte van de BCD

 

Stofsterkte wil zeggen hoeveel stiksels er in een vierkante centimeter van het trimvest zitten. Hoe meer stiksels, hoe sterker het vest. De stofsterkte wordt uitgedrukt in denier of cordura.

 

Bij trimvesten is de stofsterkte meestal tussen de 420 tot 1200 denier. Hoe hoger de stofsterkte hoe slijtvaster het trimvest is, maar ook hoe zwaarder. Als je veel op duikreizen gaat is een lichter trimvest dus handiger. Er is nu sowieso een trend om meer lichtgewicht trimvesten op de markt te brengen.  Als je veel wrakduiken maakt is een slijtvast trimvest, dus met een hoge stofsterkte dus weer handig. Bok ale trimvesten hebben wij geprobeerd het gewicht aan te geven alsmede de stofsterkte en -dikte.

 

Pasvorm

 

Ook bij een trimvest is de pasvorm belangrijk. Als het namelijk te klein is kan een negatief drijfvermogen ontstaan. Als het te groot zit wordt het instabiel en kan het de duiker uit balans brengen. Hou er bij het passen ook rekening mee dat het bij zowel een droogpak als een natpak goed zit, mocht je van plan zijn (in de toekomst) met beide typen pakken te gaan duiken. De Seac Sub Pro 2000 HD is een voorbeeld van een trimvest met een speciaal systeem voor een betere pasvorm.

 

Ga naar onze Trimvesten

 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Dutch Scuba Divers Den Haag

  • Wij zijn een full size duiksportcentrum welke 7 dagen per week geopend is.
  • 070 3227592
  • [email protected]
Copyright 2019 Duikwinkelen, de online duikwinkel en diveshop van nederland. - Powered by Lightspeed
iDEAL PayPal MasterCard Visa American Express Discover Card Visa Electron Maestro
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »